Защо да използваме Elementor вместо готова тема при изграждане на сайт

Съдържание

Симеон Ненов

Симеон Ненов

Основател на Simplfix Studio
Симеон помага на бизнесите да увеличат разпознаваемостта на своя бранд чрез дигитални решения от много години.

Здравейте, колеги уебаджии! Днес темата е изграждане на сайтове. Слагам един въпрос, който да си зададем още в началото на процеса: дали да използваме тема, пълна с функции – или само билдър с празна тема?
Като създател на сайтове и онлайн магазини, който често работи и с WordPress, и с Elementor, ще ви разкажа защо предпочитам Elementor.

Готов дизайн или празно платно с неограничени възможности

Какво ти дават готовите теми:

  • По-лесна начална точка за начинаещи;
  • Вече разработени дизайни;
  • Някои са безплатни (осъзнавам, че изобщо не е маловажно);
  • По-бързо създаване на уебсайт (зависи какъв е проектът);
  • Няма нужда от професионален дизайнер (доколко това е добро решение, е друг въпрос)

Дотук добре. НО, едно голямо „но“ – всяка тема има своите ограничения… И с времето те стават все по-големи и по-трудни за преодоляване.

Какво предлага Elementor?

Theme Builder – едно голямо празно бяло платно, върху което да творим бъдещия си сайт както ние си решим.

  • Изработка на custom headers, footers & widgets;
  • Определяне на кои страници трябва да се показва даден елемент и на кои не (custom display conditions);
  • Изграждане на динамично съдържание (изключително важно за онлайн магазини, сайтове с обяви и блогове);
  • Юзър френдли билдър, работещ на принципа „drag & drop“.

Лесен адаптивен дизайн

В епохата на смартфоните адаптивността е от ключово значение. Прочети предното изречение отново. Ако сайтът ти не може да се разцъква лесно на телефон, изобщо не ми го хвали! Затова Elementor предоставя интуитивен интерфейс, който прави много лесно адаптирането на сайта към мобилни устройства. Имаш 100% контрол върху начина, по който уебсайтът ти изглежда на телефони, таблети и настолни компютри. А това е определящо дали ще бъде и функционален.

От друга страна, ако използваш тема, може да се сблъскаш с много (много!) проблеми. Въпреки че повечето са пригодени за мобилни устройства, ако искаш да промениш нещо, със сигурност ще ти е необходим къстъм CSS. А това е трудно, особено за начинаещите.

Да поговорим за скоростта

Много девелопъри ще кажат, че Elementor създава тежка DOM структура (всички HTML елементи в страницата – заглавия, текст, снимки и т.н.), което забавя скоростта на сайта. Това е вярно, но ако изграждаш страниците си правилно, ефектът върху скоростта на уебсайта не е голям. Почти с всяка актуализация Elementor въвежда нови подобрения на кода си, което подобрява и скоростта.

И нека сравним отново с готова тема. Използвайки предварително създадена тема, работиш с това, което ти дадат. Ако темата трябва да зарежда много скриптове, за да работи, не можеш да ги спреш или поне няма да е лесно. Най-вероятно ще трябва да платиш на професионалист, който да помогне.

Бъдещето на сайта ти

Актуализации на WordPress и проблеми със съвместимостта на темата с плъгините – звучи ли познато? Elementor вече е голяма компания, която предоставя все повече услуги и постоянно работи върху подобряването на своите продукти. Едно от ключовите доказателства е тяхната общност във Facebook (>146 хил. потребители) и каналът им в YouTube, който е пълен с туториали. Това ти позволява да поддържаш сайта си без много усилия. Sky is the limit, както се казва. Измисли какво искаш да създадеш на сайта си – Elementor ще ти помогне да се случи!

От друга страна, наличието на тема те ограничава и ако искаш да добавиш допълнителни функционалности, ще трябва да инсталираш повече плъгини. Виждали сме клиенти, които инсталират плъгини, за да сложат икона на телефон в долния десен ъгъл на уебсайта. Или пък плъгин за създаване на горна лента за представяне на известие за безплатна доставка, например. А това е напълно излишно.

В заключение да си кажем…

Докато готовите теми носят предимства за начинаещите, Elementor ви дава пълната свобода да правиш каквото си поискате. Like a boss. Така че моят съвет е да инвестираш време и да се научиш да работиш качествено с билдър, за да не се налага да разчиташ на готови теми, чужд съпорт и дали времето днес ще е хубаво. Ти да си мастър шеф.

Case Study с CarHunters.bg

Нека дам един реален пример – CarHunters.bg. Когато започнахме да изграждаме сайта, готовата тема изглеждаше добър избор. Тя беше направена специално за фирми, занимаващи се с продажби на автомобили. С развитието на бизнеса обаче се сблъскахме с препятствия. 24 часа чакане за отговор от поддръжката на темата и бавният сайт започнаха да стават (меко казано!) дразнещи.

Един ден клиентът ме помоли да добавим нова секция към началната страница – ред с лога на партньори на CarHunters. Чашата преля, когато тази елементарна задача се оказа проблем. Просто не ставаше. И тогава разбрахме, че промяната е наложителна.

Решението да се освободим: „Свободата, Санчо, е като салама“

След като изтърпяхме куп недоразумения, предизвикани от темата, решихме, че е време за промяна. Постоянното чакане на съпорта да ни отговори беше проблем, но по-важното беше, че клиентът започваше да пита „Какво се случва?“. И с право. Трансформацията дойде от Elementor, CPT (Custom Post Types) и ACF Pro (Advanced Custom Fields).

Откриването на свободата с Elementor, CPT и ACF

Elementor ни позволи да проектираме без ограничения. CPT и ACF ни дадоха възможност да създаваме къстъм типове публикации и полета, съобразени с индивидуалните изисквания на CarHunters.bg.

Отминаха дните на чакане на поддръжката на темата. Днес строим и променяме съдържанието на сайта изцяло според желанията на клиента. Добавянето на персонализирани типове публикации, които се актуализират всяка седмица, стана лесно.

Като цяло триото Elementor, CPT и ACF преобърнаха разбирането ни за правилното разработване на уебсайтове. Вече не сме ограничени от темите и нашият клиент получава това, което иска на сайта си – всички сме доволни.

Изводът от цялата работа

Ако се научиш сам/а да създаваш теми с помощта на Elementor, ще можеш да развиваш уменията си и с течение на времето да създаваш по-сложни сайтове. Както по отношение на функционалността, така и на дизайна. Така че, дерзай!

Наздраве!

Източници

Тази статия е създадена единствено благодарение на опита на автора. Изкуствен интелект е използван за генериране на структурата ѝ. Споменатият пример е реален, а разгледания сайт е публично достъпен.

Инструменти, споменати в публикацията

Elementor – https://elementor.com/
CPT (Custom Post Type) – https://wordpress.org/plugins/custom-post-type-ui/
ACF (Advanced Custom Fields) – https://www.advancedcustomfields.com/

Social Media
Brand Identity
Web Design
Print Design
Look at you! You look beautiful today!